DIY: pittenzakjes

Toen ik nog een klein Marietje was hadden ze ze al op de peuterspeelzaal: pittenzakjes. Simpele met rijst of bonen gevulde zakjes waar je mee kan gooien, bouwen, gewoon vasthouden.. en alles wat je er als kind nog meer mee bedenkt. Het leek me super leuk om ze zelf te maken voor onze kinderen, en het was ook vrij makkelijk.


Benodigdheden:

 • 2 oude t- shirts
 • 2 oude kussenslopen
 • naaisetje (naald, draad, spelden) of een naaimachine
 • (stof) schaar
 • ongekookte bonen 
 • rijst
 • evt. lavendel en/of een belletje

Ik maakte 5 pittenzakjes en gebruikte spullen die we al in huis hadden om zoveel mogelijk te recyclen. Je kan in plaats van de t- shirts natuurlijk  ook een lapje stof kopen.

Aan de slag:

 1. Knip uit de kussenslopen een aantal dubbele vierkanten of rechthoeken. Ik gebruikte de hoeken van de slopen, dan hoef je zelf minder te naaien. Met dubbel bedoel ik: twee lapjes die even groot zijn. Makkelijk met een sloop omdat deze al dubbel is, je kan dus gewoon de sloop plat neerleggen en knippen. 
 2. Pak naald en draad of de naaimachine en zet de twee stukken aan elkaar, laat 1 kant open. Als je een hoek van een sloop gebruikt draai dan de binnenkant van de sloop naar buiten. Als je de andere kant nu vastnaait en daarna weer omdraait heb je een mooi afgewerkt pittenzakje.
 3. Nu heb je een zakje waarvan 1 kant nog open is. Draai het geheel binnenste buiten. 
 4. Vul het zakje. Dit kan met rijst of bonen, ik had nog een zakje gedroogde lavendel liggen, dat mixte ik met rijst. Ook knipte ik een oud rammelspeeltje open, de jongens spelen daar niet meer mee, en het belletje stopte ik in 1 van de pittenzakjes.
 5. Maak het zakje dicht.
 6. Leg het zakje op één van de t- shirts en knip eromheen. Dit wordt de buitenkant van het pittenzakje
 7. Opnieuw maak je het zakje, deze keer de buitenkant, ook deze keer maakte ik de naden zo dat je het zakje naar buiten kan draaien.. dan heb je de naden mooi aan de binnenkant.
 8. Wanneer je 3 kanten hebt gedaan draai je het zakje dus naar buiten, en doe je het gevulde binnenzakje erin.
 9. Met een aantal spelden heb ik het binnenzakje vastgezet aan het buitenzakje. 
 10. Naai de open kant dicht. Ik zette hierbij dus het binnenzakje vast in de laatste naad van het buitenzakje, zo blijft de binnenkant netjes op z'n plek

Klaar!!!

Zowel Tibbe (1,5 jaar) en Jip ( bijna een half jaar) spelen erbij. Tibbe gooit ermee, doet ze in/uit/in/uit een mandje, bouwt ermee et cetera. Jip houdt ze vast (vooral die met lavendel erin), en schud ze heen en weer. Voor Jip heel handig dat ze niet weg rollen als hij ze laat vallen, hij raakt ze niet kwijt en kan ze zo weer oppakken. 

Reacties