Tips: minder afval met kinderen?

Duurzaam leven vind ik belangrijk. Zo hebben we onlangs zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal uit de badkamer weggewerkt. En ja, kinderen brengen wat spullen met zich mee. Gelukkig blijft er nog wel veel ruimte over om keuzes te maken. Hieronder  10 tips om minder afval te produceren wanneer je (kleine) kinderen hebt.

Kleding

1. Koop tweedehands. Vooral via Instagram koop ik ontzettend leuke tweedehandskleding. Vaak ook net wat anders dan wanneer ik in één keer de hele handel bij de Zara zou bestellen. Kinderkleding blijft vaak langer goed dan dat de kinderen erin passen. Ook via Marktplaats kan je leuke dingen vinden.
2.  Weggeven/verkopen/doneren. Wanneer je kinderen uit hun kleding zijn gegroeid kan je deze natuurlijk ook gewoon weer doorgeven. Ja ook de kleding die je zelf tweedehands gekocht is. Als het nog helemaal mooi is (en je hebt er de puf voor ;) ) dan kan je het verkopen, liever geef ik het weg aan vrienden of via via's van vrienden. Dan weet ik dat het gebruikt gaat worden en dat je de ouders een leuk moment geeft met: allemaal leuke nieuwe kleertjes voor onze kleine wup!
3. Niet teveel kopen, bijkopen kan altijd. Ja kleine babies met schoentjes aan zijn heel schattig. Maar hebben ze het echt nodig? Hoeveel kleding heeft een kindje nodig? En dan vooral ook zomerkleding.. dat is niet zoveel want zeker met een hittegolf hebben ze alleen een luier aan.

Spullen

4.  Speelgoed. Veel speelgoed krijg je. Bij het kraambezoek, verjaardagen et cetera. Dit is uiteraard goed bedoelt maar wat moet je pasgeboren baby met 15 knisperboekjes? Maak een verlanglijstje, zo weten de gevers dat wat ze geven echt gebruikt gaat worden. Ook kan je natuurlijk vragen voor een bijdrage aan een groot cadeau. Bijvoorbeeld een Wobbel board of (als ze iets ouders zijn) een  mooie fiets.

5. Type speelgoed. Kies voor speelgoed dat lang mee kan gaan en een materiaal dat hergebruikt kan worden. Dus geen plastic maar liever hout. Passief speelgoed (google it), gaat vaak lang mee omdat de kinderen zelf kunnen bedenken wat ze ermee doen. Dat heeft als handig gevolg dat ze zich ook prima kunnen vermaken met iets zonder lampjes, knopjes en batterijen.. zo is Tibbe zielsgelukkig als hij in een modderpoel kan roeren met een stok. Speelgoed dat lang meegaat heeft vaak niet één duidelijke functie. Het is niet duidelijk aan het speelgoed hoe het gebruikt 'moet' worden. Speelgoed dat hier populair is: bogen van Grimms, fruit/groente van de Ikea, Wobbel board en houten blokjes.

6. Je hoeft niet alles te hebben. kruiken gebruik je maar heel kort en kan je prima lenen. Heel veel spullen die je maar een paar maanden gebruikt kan je huren, denk aan een babynestje, een kolf, een buitenbedje et cetera. En denk ook aan de bibliotheek, tuurlijk is een rijtje boekjes heel leuk en je krijgt ze ook vaak cadeau, tegelijk zijn ze er ook snel op uitgekeken. Ook voor baby's hebben ze leuke stoffen boekjes.

7. Meubels. Schaf meubels aan die niet perse kindermeubels zijn. Een commode is leuk maar gaat maar kort mee, een bureau of ladenkast kan ook prima als commode en daar kan je dan weer veel langer mee doen. Ook hebben we 2x een Tripp Trapp, deze kan je tot hun 10e gebruiken, heel handig dus! En je hoeft n iet steeds iets nieuws te kopen en iets ouds weg te doen.

8. wasbare luiers. De aller-, aller-, allergrootste afvalberg komt toch wel van wegwerpluiers. Heel trots was in toen we na lang uitzoeken, langs te zijn geweest bij een wasbareluierconsultente, en wikken en wegen toen toch een hele bult prachtige wasbare luiers aanschaften. Ik waste ze en legde ze klaar in de kast. Toen werd Tibbe geboren en bijna alles ging mis. Tussen alle zorgen en artsenbezoekjes door kwamen we er niet aan toe om de luiers te wassen. En zo ging mijn duurzame droom van wasbare luiers langzaam in rook op. Het is nu zo, het is wat het is. Toch blijf ik voorstander van wasbare luiers! Dus als je situatie wel zo is dat het kan, dan zou ik het zeker doen! En misschien moet je dan niet zoals ik direct een heel pakket aanschaffen, maar eerst gewoon een paar, en dat scheelt dan al enorm. Of probeer wasbare zwemluiers! Wegwerpzwemluiers zijn peperduur, en dan is een wasbare een heel aantrekkelijk alternatief.
9. Koop wanneer je zeker weet dat je het gaat gebruiken. Winkel bestaan bijvoorbeeld na de bevalling ook nog. Niets zo jammer als iets dat ongebruikt weer weg gaat.

Voeding

9. Mee-eten. Zodra je kindje begint met oefenhapje kan je ervoor kiezen je kindje te laten mee-eten. Niet alles natuurlijk, want in het begin is het groente en fruit. Zo eet Jip 's avonds een beetje van de groente die wij ook eten bij het avondeten. Even los koken, pureren en klaar. Bij Tibbe heb ik ook  alle fruithapjes zelf gemaakt, maar dit doe ik bij Jip niet. Af en toe prak ik een banaan maar hij krijgt toch voornamelijk potjes. Hierbij is glas beter zodra ze alles opeten, want dat kan je recyclen. Maar tegelijk, zo'n potje kan je eigenlijk niet hersluiten als ze iets laten staan. Hiervoor kan je heel goed herbruikbare zakjes gebruiken, wij gebruiken die van Squiz. Je kan je (zelfgemaakte) fruithap erin doen, makkelijk op een lepeltje doen en wanneer het klaar is hersluit je het zakje. En als deze leeg is gewoon even mee met de afwas en hij kan weer opnieuw gevuld worden. Aan de ene kant is het wel plastic, aan de andere kant gooi je zo geen eten weg.. het is even afwegen.

10. Bewaren. We proberen zo precies mogelijk te koken zodat we niks over houden. Blijft er toch een keer iets over, dan bewaren we dit in de vriezer. Zijn hele handige hapjes als je iets later thuis bent dan je had gepland of wanneer je een keer met z'n tweeën sushi wilt eten als de kinderen als op bed liggen.

Oftewel: 

Dus om het samen te vatten: koop niet teveel. En als je dan iets aanschaft kijk of je het tweedehands kan krijgen (scheelt ook weer centjes) en of je iets kan kopen waar je heel lang mee kan doen. 

Reacties